Zgodovina kluba

Začetki juda v Žireh segajo v leto 1959. Tistega leta je bila v juniju propagandna predstavitev vseh športnih sekcij, ki so jih takrat gojili člani Železničarskega težkoatletskega kluba iz Ljubljane. Med njimi je bil predstavljen tudi judo. Zaradi velikega zanimanja za ta šport je takratni žirovski judoist Marjan Maček, ki je treniral v Ljubljani, pričel z organizacijo treningov v Žireh. Gasilci iz Žirov so odstopili prostor, vadeči pa so prinesli vreče, jih napolnili s slamo ter vse skupaj pokrili s staro avtomobilsko cerado. Treningi so potekali trikrat na teden.

Leta 1959 je bil tako v Žireh ustanovljen prvi judo klub, ki se je imenoval Judo klub Alpina. Na začetku je štel 20 članov. Ker je tovarna obutve Alpina prispevala denarna sredstva in je bila večina vadečih tam zaposlena, je klub dobil ime Judo klub Alpina. Prvi predsednik kluba je bil g.Viljem Kavčič. Klub je bil 1. 1. 1960 registriran pri Judo zvezi Slovenije.

V septembru leta 2009 je klub praznoval 50 letnico obstoja in organizirane vadbe juda v Žireh. Organizirana je bila prijateljska ekipna tekma med Judo klubom Alpina in Judo klubom Olimpija iz Ljubljane. Ob glavni slovesnosti pa je Anton Mlakar predstavil almanah kluba od leta 1959 - 2009. Anton Mlakar je bil predsednik kluba kar 24 let, tako da njegovo delovanje in zgodovino poznal izjemno dobro. 

Januarja 2015 se je Judo klub Alpina preimenoval v Judo klub Žiri ter si tako odprl nov list v svoji prihodnosti.

Zdajšnji predsednik kluba je g. Gregor Mlinar, upravni odbor pa sestavlja še sedem članov. Trenutno je v klubu čez 100 članov, ter okoli 60 redno vadečih tekmovalcev in rekreativcev.

Fotografije

Facebook